Goed om te weten

Bezienswaardigheden in Tirol

Er zijn verschijnselen, voorwerpen en gebruiken in Tirol die op het eerste gezicht een beetje vreemd lijken. En toch bestaan ze.

1. een gezicht dat lacht en huilt

De machtige Triomfpoort aan het zuidelijke einde van de Maria-Theresien-Straße in Innsbruck is onmogelijk te missen. Bij nadere inspectie zul je beseffen dat er een vrolijke en een trieste kant aan zit. De poort werd in 1765 gebouwd ter ere van het huwelijk van de Spaanse prinses Maria Ludovica met aartshertog Leopold, de tweede zoon van de Oostenrijkse keizerin Maria Theresia. De zuidelijke kant van de poort is gewijd aan deze verbintenis en toont het bruidspaar. Het plotselinge overlijden van de echtgenoot van de keizerin tijdens de bruiloftsfeesten temperde de feestvreugde enorm. De noordkant van de poort werd daarom versierd met rouwmotieven ter nagedachtenis aan de keizer.

2. gemzen, evenveel als een hele stadsbevolking

Dat gemzen zich erg thuis voelen in Tirol, blijkt wel uit hun aantal. Er leven er ongeveer 63.000 in de bergen van Tirol. Een karavaan van alle Tiroolse gemzen zou zich uitstrekken van Innsbruck tot minstens Kufstein. En als er een stad met Tiroolse gemzen zou zijn, dan zou die qua inwonertal net zo groot zijn als de Duitse stad Rosenheim. De lenige klimmers zouden zich daar echter nooit zo thuis voelen als in de bergen; de Tiroolse bergen zijn hun ideale habitat. Gemzen zijn erg schuw, maar ook nieuwsgierig, en daarom kun je er altijd wel een paar spotten tijdens het wandelen.

3. een plaats zonder naam

Dat zou je denken, want de naam van dit bergdorp in de Lechtaler Alpen is eigenlijk "Namlos". Deze plaatsnaam is waarschijnlijk afgeleid van de vroegere kolonisator "Amel". Het kleine dorp heeft minder dan 100 inwoners, maar een onafhankelijke vrijwillige brandweer, een bergreddingsdienst, enkele overnachtingsmogelijkheden en een muziekkorps. Het landschap waarin het dorp is genesteld, is bijzonder aantrekkelijk en heeft veel te bieden voor wie op zoek is naar ontspanning en sportieve activiteiten.

Namlos

4. een Tirools dorp, meer dan 10.000 kilometer verwijderd van Tirol

In het centrum van Santa Catarina, een van de deelstaten van Brazilië, staan huizen in Tiroolse stijl. De mensen jodelen, spreken Tirools en dragen bij speciale gelegenheden traditionele Tiroolse klederdracht. In 1933 stichtte de voormalige Oostenrijkse minister van Landbouw Andreas Thaler uit Wildschönau samen met andere emigranten het dorp "Dreizehnlinden" in de Braziliaanse jungle. Na vele jaren van hard werken en ontberingen ontwikkelde "Treze Tilias", zoals het dorp in het Portugees heet, zich tot een opkomend toeristenoord. De ongeveer 8.000 inwoners hebben hun Tiroolse tradities tot op de dag van vandaag grotendeels behouden. De Schuhplattler-groep "Lindenthal" is bekend in heel Brazilië. Dertien Linden is economisch belangrijk, vooral voor de op één na grootste zuivelfabriek in Brazilië met de bekende naam "Tirol Milch".

5. een huis zo smal als een voordeur

Je zet drie stappen en je bent er al voorbij gelopen zonder het op te merken. Dit gebeurt vaak, want het smalste huis in Innsbruck is slechts 211 cm breed en dienovereenkomstig onopvallend. Tot het einde van de 19e eeuw was dit plein een doorgang naar een voormalige begraafplaats erachter.

6. verkeerslichten die knipperen in sportkleding

Voetgangersverkeerslichten hoeven niet saai te zijn. In Bremen lichten de Bremer Stadsmuzikanten op, in Mainz regelen de Mainzelmännchen het verkeer en er is bijna niemand die het beroemde Berlijnse Ampelmännchen niet kent. Sinds de Internationale Kinderspelen in 2016 zijn er ook ongewoon versierde voetgangerslichten op sommige kruispunten in Innsbruck. Snowboarders, skiërs, skateboarders en wandelaars herinneren voetgangers eraan dat er andere manieren zijn om je te verplaatsen in Tirol als je niet op een kruispunt in de stad bent.

7. een stad zo klein als een treinstation

Met iets minder dan 440 inwoners en een oppervlakte van 0,11 km² is Rattenberg het kleinste stadje van Oostenrijk. Dit komt ongeveer overeen met de oppervlakte van de Hofgarten in Innsbruck. Rattenberg is slechts iets groter dan het treinstation in Leipzig. Boven Rattenberg torent een kasteelruïne uit, waar in de zomer culturele evenementen plaatsvinden. In de winter betovert het stadje zijn bezoekers met een adventsmarkt die volledig zonder kunstlicht plaatsvindt. Rattenberg staat op de monumentenlijst vanwege de uitstekend bewaard gebleven middeleeuwse gebouwen en wordt gekenmerkt door kleine ambachtelijke bedrijven. Het is vooral beroemd om zijn glasblazerijen.

8. een sleeplift die voorrang heeft in het wegverkeer

In het kleine dorpje Navis in het Tiroolse Wipptal kruist een sleeplift de plaatselijke weg. Deze kruising wordt gecontroleerd door een slagboom. Als de slagboom gesloten is, moeten automobilisten wachten tot de meestal zeer jonge skiërs met de sleeplift zijn gepasseerd. Deze kleine gemeenschapsliften, zoals ze ook wel worden genoemd, bestaan in verschillende gemeenten in Tirol en hebben een lange traditie. Menig Tiroolse skiër heeft leren skiën met behulp van dergelijke liften. Voor de kinderen in deze gemeenschappen is skiën vanzelfsprekend en erg leuk.

  • Burgemeester lift naivs

9. een zwembad dat volledig uit ijs bestaat

In het natuurlijke ijspaleis van de Hintertuxer gletsjer kun je door een ijsmeer zwemmen. De lucht- en watertemperaturen in de gletsjergrot liggen rond het vriespunt. De ijle lucht is ook een uitdaging, want het ijsmeer ligt op een hoogte van 3.200 meter boven zeeniveau. Iedereen die de 80 meter van het tot 30 meter diepe bassin heeft gezwommen, kan met recht zeggen dat hij of zij ongevoelig is voor kou. Als dit te extreem voor je is, maar je toch het ijsmeer wilt oversteken, kun je ook stand-up paddling of een kajaktocht proberen. Hoe dan ook, het is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

10. een Tiroolse plaats waarvoor andere Tirolers een paspoort nodig hebben

Jungholz is een Tiroolse gemeente, maar ligt in Beieren. Het is alleen bereikbaar via Duitse wegen. Strikt genomen hebben andere Tirolers een pas nodig om Jungholz te bezoeken, tenzij ze de 1636 meter hoge top van de Sorgschrofen oversteken, de enige territoriale verbinding met Tirol. Om de verwarring nog groter te maken, heeft Jungholz met zijn 300 inwoners en 700 gastenbedden ook twee postcodes, een Oostenrijkse en een Duitse.

11. een begraafplaats waar je jezelf doodlacht

Waar mensen op vergelijkbare plekken huilen, kun je hier alleen maar lachen. En dat hoeft ook niet, want in Kramsach zijn grafschriften uit heel Tirol samengebracht op de museumbegraafplaats met precies dit doel. Wat op het eerste gezicht oneerbiedig lijkt, had vroeger een doel. Humor moest het verdriet verzachten. Overigens vertellen de inscripties in het kort explosieve details uit het leven van de overledenen, die ze waarschijnlijk liever hadden meegenomen naar het graf.

12. een tempel gebouwd van Tirools steen

Aan de oevers van de Hundstalsee, een klein bergmeer boven de Inzinger Alm, hebben Heinz Triendl en Robert Tribus een tempel gebouwd van de omringende stenen, zonder bindmiddelen. Hij is gewijd aan Apollo, de god van de kunsten uit de Griekse mythologie. Hij is illegaal gebouwd. Desondanks slaagden de twee Tiroolse kunstenaars erin om te blijven bouwen. Het duurde in totaal 22 jaar om de tempel te bouwen. Gelukkig is het gebouw nu erkend als kunstwerk en mag het er officieel staan. Het is een geliefde plek geworden voor pelgrims van over de hele wereld.

13. een muis die op de Großglockner leeft

Enige tijd geleden werd er een muis ontdekt op de top van de Grossglockner op 3798 meter hoogte en er circuleert zelfs een video online met bewijsmateriaal. Omdat de muis meerdere keren zou zijn gezien, werd aangenomen dat hij van de top zijn thuis had gemaakt. Er is nog nooit een muis op zulke hoogte in de Alpen gezien. Theoretisch is het echter mogelijk. Sneeuwmuizen kunnen overleven tot een hoogte van 4.000 meter. Ze hebben echter maar een levensverwachting van 18 maanden en daarom is de "Glockner muis" waarschijnlijk al overleden. Het is (nog) niet bekend of de Glockner-muis nakomelingen heeft.

14. een garnaal die thuis is in Tirol

Er zijn veel lekkere Tiroolse producten, maar ik had nog nooit aan garnalen gedacht in deze context. Toch worden de Tiroolse alpengarnalen, die in Hall in Tirol worden gekweekt, beschouwd als een echte delicatesse. Zonder chemische toevoegingen, zonder antibiotica en alleen met toevoeging van hoogwaardig zeezout gedijen de alpengarnalen goed in het Tiroolse bronwater. Wie had dat gedacht!

16. een huis dat maar half afgebouwd was

Op weg naar de Rosengarten-kloof in Imst passeer je een aantal vreemde huizen. Vermoedelijk vanwege ruimtegebrek is slechts de helft van de huizen direct naast een rots gebouwd, en sommige hebben ook ondergrondse kamers. De "Imster Bergl", zoals deze rots in het centrum van de stad wordt genoemd, is een overblijfsel van een conglomeraat van riviergrind en is ongeveer 25.000 jaar oud.

16 Een vliegveld waar niet iedereen mag landen

Tenminste niet als piloot van een vliegtuig. Dit vereist een extra training op een vluchtsimulator en een kennismakingsvlucht met een vlieginstructeur. De reden hiervoor is, naast de speciale topografie van Tirol, vooral de vaak sterke Föhnwind in Innsbruck, die speciale kennis vereist voor het veilig opstijgen en landen van vliegtuigen.

17 Een meer dat komt en gaat zoals het wil

Zwemmen in de Lottensee is een kwestie van geluk. Dit intermitterende bergmeer bij Seefeld komt en gaat wanneer het wil. Het ontstaat uit ondergronds smeltwater. Het hangt waarschijnlijk af van de hoeveelheid sneeuw in de winter of het meer zich in de lente weer vormt. Dat is niet bewezen. Misschien is het gewoon grillig.

18. een graaf Dracula die kan worden gevonden in Kasteel Ambras

Aartshertog Ferdinand II verzamelde in de 16e eeuw foto's van bijzondere mensen. En zo kwam het dat het enige overgebleven portret ter wereld van de voivode Vlad Tepes, beter bekend als graaf Dracula, zich niet in Roemenië, maar in Innsbruck bevindt. Graaf Dracula was een Roemeense heerser die misdadigers en vijanden strafte door ze te staken; de vampier werd pas veel later in een roman aan hem toegeschreven. Het portret is al 400 jaar in het bezit van Kasteel Ambras (dat overigens het oudste museum ter wereld is) en kan daar worden bekeken in de Kunst- en rariteitenkamer.

Tirol nieuwsbrief

De berg roept? Onze nieuwsbrief ook!

In onze maandelijkse nieuwsbrief onthullen we de beste vakantietips voor Tirol.

Protected by