5 fabelachtige skipistes!
1.De meest historische!
Olympia-afdaling, Innsbruck
De Olympische Winterspelen 1976 bevestigen de reputatie van Oostenrijk als ski-natie. Destijds reisden 60.000 toeschouwers af naar de Patscherkofel om Franz Klammer de Olympische afdaling te zien winnen. Bij de tussenstand stond hij echter slechts derde. Klammer gaf alles, kwam meerdere keren bijna ten val en skiede zelfs van het eigenlijke parcours af in de 'Bäreneck'. Zijn durf leverde hem Olympisch goud op. En de 'thuispiste' van Innsbruck ging de geschiedenis in!
Foto: TVB Innsbruck / Christian Vorhofer
2. De vreselijkste!
Valluga-Nord-afdaling, St. Anton am Arlberg
De Valluga-Nordpiste is één van de meest spectaculaire pistes in Tirol voor freeriders. Deze offpiste route in het Skigebied Ski Arlberg is zeer steil en precies daarom zo berucht. Wat de route zo bijzonder maakt, is de weg naar de top. Alleen onder begeleiding van een gids mag je met ski’s in de Valluga II gondel instappen. Alle anderen mogen niet verder dan het uitzichtplatform op 2.809 meter hoogte.
3. De langste!
Schwarze Schneid, Sölden
De Schwarzen Schneid in Sölden laat je kuiten branden. Met haar 15 kilometer is ze de langste piste in Oostenrijk. Het bergstation van de Schwarzen Schneid is tevens het hoogste punt van het Ötztal, dat met behulp van een kabelbaan te bereiken is. Vanaf Rettenbachferner zijn het ongeveer 2.000 hoogtemeters tot het dalstation van de Gaislachkogelbahn. Sowieso uniek voor Oostenrijk: in het Skigebied Sölden vind je 3 3.000ers die je met een lift kunt bereiken!
Foto: Ötztal Tourismus / Philipp Horak
4. De bekendste!
Streif, Kitzbühel
Ongeveer 90.000 toeschouwers komen jaarlijks naar de Hahnenkamm-wedstrijd in Kitzbühel en nog eens 260 miljoen kijkers volgen de wedstrijd op tv. De Streif staat bekend als de moeilijkste afdaling in het wereldbekercircuit. In de hoogste discipline leggen de atleten 860 hoogtemeters af in minder dan twee minuten eb springen ze toto 80 meter hoog. De gemiddlede snelheid is 103 kilometer per uur. Naast het raceweekend is de piste de hele winter open voor recreanten.
5. De zwartste!
Black Ibex, Kaunertaler Gletscher
Als een piste zo steil is dat zelfs de ski's fladderen tijdens de afdaling, dan heb je niet alleen stalen zenuwen maar ook veel ervaring en vers geslepen materiaal nodig om hem te bedwingen - zonder een flinke dosis moed is het bijna onmogelijk om op de Black Ibex op de Kaunertaler Gletsjer te komen. Met een hellingpercentage van 87,85% voelt de 500 meter lange afdaling op de steilste piste van Oostenrijk aan als een vrije val. Ter vergelijking: een piste met een hellingspercentage van 40% of meer wordt geclassisificeerd als een 'zwarte' piste. De Black Ibex is dus zonder overdrijving zwarter dan zwart en mag alleen worden bedwongen door ervaren skiërs.