Een nacht op stap met een snowpark-shaper
Ongewone beroepen – Innsbrucks Snowpark-shaper Bjarni Valdimarsson; Skylinepark Nordkette.
Video: De chef-shaper van het Innsbruckse Skylinepark vertelt hoe zijn dag eruitziet.
18 uur, een winterdag in Innsbruck. Terwijl pendelaars in de stad naar het station snellen, beweegt op de Nordkette een klein lichtje heen en weer. Dat lichtje is Bjarni Thor Valdimarsson (@derbjarni). Hij is de man die elke nacht met zijn pistenbully het snowpark bij de Seegrube “shaped”, vormt dus. Het Skylinepark ligt op 1.900 hoogtemeter en is wereldwijd het enige park, dat zich incity-snowpark mag noemen. In amper 20 minuten arriveren wintersporters met de Innsbrucker Nordkettenbanen vanuit het stadscentrum in het Karwendelgebergte.
In amper 20 minuten sta je met de gondellift op de Nordkette.
Het park is vol met kickers, rails en boxen – zo heten de obstakels waarop freestylers hun tricks doen. Een goed snowpark wordt ten eerste goed gepland en gebouwd en ten tweede, goed onderhouden. Veel skigebieden besteden daarom dit soort werk graag uit aan experten, die veelal zelf ook een passie hebben voor freestyle skiën en snowboarden. “Rijk word je er niet van en heel makkelijk is het ook niet”, vertelt de IJslander, die je omwille van zijn lengte en ruige baard onlosmakelijk associeert met een Viking.
Bjarni Thor Valdimarsson in zijn 300 pk zware machine.
Bjarni’s passie voor snowboarden bracht hem ongeveer 20 jaar geleden naar Innsbruck. Toen was snowboarden “holy shit” en Innsbruck gold als Europese hotspot voor snowboardfans. Excellente skigebieden waren/zijn vanuit het hart van de Alpen in een mum bereikbaar, op de Tiroolse gletsjers kon/kun je praktisch het hele jaar op perfecte sneeuw snowboarden en zelfs het Amerikaanse bedrijf Burton – marktleider als het gaat om ‘s werelds bekendste en grootste snowboardmerk – heeft hier haar Europese zetel. Nergens elders in de Alpen zag je rond het jaar 2000 zoveel jonge, coole mensen in te grote en te brede broeken als rond Innsbruck.
Vandaag de dag zijn er minder snowboarders maar het aantal freestylers groeit gestaag.
“Snowboarden doen intussen minder wintersporters, daarvoor heb je nu meer freestylers,” vertelt Bjarni terwijl hij zijn 300 pk zware pistenbully richting een schans beweegt. Als chef-shaper bestaat zijn werk er voornamelijk in het Skylinepark te superviseren: hij plant, bouwt en “shapt” elke dag opnieuw.
Omwille van dit panorama heet het snowpark op de Nordkette „Skyline-Park“
Het skigebied bij de Innsbruckse Seegrube is heel sneeuwzeker. Voor Bjarni en zijn team is dat een vloek en een zegen tegelijkertijd. Bij intensieve sneeuwval moeten alle freestyle elementen in de garage worden gebracht zodat ze niet worden bedolven onder een dikke sneeuwmantel. Zodra het weer beter is, moet het park dan weer worden opgebouwd. “Dat gebeurt ongeveer 8 keer per seizoen,” zegt de shaper.
Technisch inzicht is onontbeerlijk als shaper.
Bjarni begint met zijn werk rond 16 uur en is pas rond middernacht klaar. Deze job kreeg hij per toeval. In het Zillertal heeft Bjarni geleerd hoe je met een pistenbully rijdt en door de jaren heen heeft hij zich steeds meer gespecialiseerd. “Het belangrijkste is volharding, daarnaast moet je ervan houden veel sneeuw te schoppen en dat je van machines houdt, is ook handig,” zo de in Tirol wonende IJslander.
Het team van Bjarni bestaat uit hemzelf en vier medewerkers.
De sympathieke IJslander leeft sinds 20 jaar in Tirol.
Het leukst vindt hij het creatieve deel van zijn job. Tijdens de winter bouwt hij “zijn” park steeds weer om en luistert daarbij graag naar de wensen van de freestyle-community. “We hebben hier boven veel goeie freestylers. Natuurlijk is het onmogelijk om alle wensen te vervullen, maar we doen niettemin ons best het zoveel mogelijk wintersporters naar hun zin te maken,” zo Bjarni Thor Valdimarsson. Hijzelf springt nauwelijks nog over de grote schansen. “Dat is een sport voor jonge mensen”, zegt de 40-jarige en lacht daarbij breed…
Opname: Bert Heinzlmeier