Onmisbaar deze winter: de lawinedienst van Innsbruck !
Tussen twee en acht minuten. Zo lang brandt de lont tot het dynamiet Emulex AV ontploft. Met een bijzondere lift worden de 2,5 kilo zware paketten in de steile bergflanken van de Nordkette getransporteerd. „We wachten tot het „BENG!“ maakt, en dan zien we de sneeuw schuiven“, vertelt Werner Haberfellner van de Innsbruckse Lawinedienst. Samen met een team van specialisten laat hij lawines geforceerd afgaan en verhindert zo, dat grote pakken sneeuw op riskante plaatsen samenkomen. Door zulke acties, kan men ervoor zorgen, dat de skipret boven Innsbruck veilig blijft.
Als de wind hard waait, dan trillen in bepaalde stadwijken de vensters
Werner Haberfellner van de Innsbruckse Lawinedienst.
De dynamiet-lift op de Hafelekar.
Grote verantwoordelijkheid
Haberfellner zit in het bureau van de Innsbruckse Lawinedienst op 1.905 meter hoogte, in het bergstation bij de Seegrube. Een groot display op zijn bureau toont allerlei meteorologische data. Werner maakt sinds 15 jaren deel uit van het expertenteam, dat beslist of straten, wegen en pisten op de Nordkette al dan niet versperd worden. Elke morgen zet de lawinedienst een verslag op, dat dan aan het overheidsorgaan in Tirol wordt doorgestuurd. Als Werner en team het nodig achten, dat preventief een lawine moet afgaan, dan gebeurt dat.
„Als de wind hard waait, dan trillen in bepaalde stadwijken de vensters. Daarom beginnen we nooit met preventief lawines te veroorzaken voor 7 uur ’s morgens. Die explosies hoor je beneden in Innsbruck veel duidelijker als hier boven“, vertelt Haberfellner. Naast de dynamiet-lift werkt de lawinedienst ook met gaskannonen, die met één knopdruk kunnen worden geactiveerd. „Gazex“ heet dat systeem, dat bijvoorbeeld op de kam boven het funpark staat.
De Nordkette
In het noorden van Innsbruck troont de Inntalkette boven de stad. Kortweg wordt die ook wel „Nordkette“ genoemd. Tijdens de wintermaanden is het skigebied Seegrube op 1.900 meter een geliefd ski-oord bij de Innsbruckers. Wie nog hoger wil, kan met de lift tot op de 2.334 meter hoge Hafelekar. De beroemde Hafelekarrinne is één van de steilste skiroutes in Europa. Ze heeft een hellingshoek van 70% en is dus enkel iets voor echte kunners én durvers!
Deze „dynamiet-worsten“ moeten voor veiligheid zorgen in het Innsbruckse skigebied.
Een bijzondere job
„Computer-data en de moderne techniek helpen ons zeer ons werk te doen, maar een grote portie ervaring is ook belangrijk. Ik ben in deze job gegroeid“, zegt Haberfellner. Zijn team en hijzelf zijn niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van het skigebied, ze zijn ook als pistedienst onderweg. „Als er een ongeluk gebeurt, dan moeten we er zo snel mogelijk heen. Dat ging tot nu toe altijd heel goed en daarop zijn we ook trots. Wie gewond is, moet zo snel mogelijk uit de koude sneeuw. Dat dat niet altijd makkelijk is, staat buiten kijf: ons skigebied is op bepaalde plekken uitermate steil.“
Of het nu stormt, sneeuwt of het extreem koud is, Werner Haberfellner is steeds bovenop de Nordkette te vinden. Sommige plaatselijke media noemt hem ook wel de „Beschermengel van de stad“. Waarom? Op de wereld zijn maar een handvol plekken te vinden, waar stad en natuur zo dicht bij elkaar liggen, en dus mens en natuur heel dicht op elkaar leven. Voor er preventief lawines werden veroorzaakt door een gespecialiseerd lawineteam, zijn soms grote pakken sneeuw rakelings langs woonwijken gesuisd. De lawines van de lawinedienst moeten dat risico nu 100% minimaliseren.
De Nordkettenbahn
De Innsbrucker Nordkettenbahn is een technisch en architectonisch meesterwerk. Getekend werd de lift door de intussen overleden sterarchitecte Zaha Hadid. In amper 20 minuten suis je van het stadscentrum naar bergachtige oorden. Eerste tussenstation is de stadswijk Hungerburg, vandaaruit gaat het naar de 1.905 meter hoge Seegrube om uiteindelijk de top te bereiken in het bergstation Hafelekar op 2.296 meter.
Dit symbool moet wintersporters daarover informeren en tegelijkertijd waarschuwen, dat ze het beveiligd skigebied gaan verlaten.
Werner Haberfellner bij de oude lawine-lift. Die werd nog manueel bediend.
Beste werkplek ter wereld
Alle Tiroolse gemeentes, waar een potentieel gevaar bestaat voor lawines, moeten een lawinedienst installeren. In het land Tirol bestaan er in totaal 252 commisies; ongeveer een derde daarvan komt alleen samen als daartoe een reden is. Innsbruck bekleedt door zijn bijzondere geografische ligging een bijzondere positie en heeft daarom een full-time lawinedienst.
Door zijn job is Werner Haberfellner elke dag als eerste op de berg. Dat betekent ook, dat hij unieke momenten beleeft daarboven – dag in, dag uit. „Bijzonder zijn die momenten waarop ik als eerste op de berg ben en het de nacht voordien een halve metere gensneeuwd heeft. De wereld is nog stil, de bergen eveneens. En dan doemt opeens de zon op en kleurt alles rood. Dan voel ik me zeer gepreveligeerd“, dweept Werner.
Alle Fotos: Bert Heinzlmeier