Mijn lievelingsrecept voor vlierbloesemsiroop, -gelei & vlierbessenjam
In mei en juni bloeit de vlier. Op de fiets ruik je de zoete vlierbloesems. Of op dat vergeten hoekje aan de speeltuin, of in de fruitgaard van de buren zie je die grote witte schermen. Tijd om heerlijke vlierbloesemsiroop te maken! Wie net te laat is, moet niet treuren, want zolang duurt het dan niet meer vooraleer de vlierbessen rijp zijn. Ten laatste eind augustus is het zover: de kleine besjes met hun donkerrode kleur, die zich langzaam violet kleuren, zijn de start voor de oogst van de vlierbessen! Onze recepten helpen je dat beetje zomer in flesjes en glaasjes te vullen...
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Bereidingstijd: 30 min
Aantal porties: ca. 2,5 liter
De schermen niet plukken, maar afsnijden met een (tuin)schaar
Ingrediënten voor vlierbloesemsiroop
- 1 liter water
- 1 kg suiker / berkensuiker
- 200 ml citroensap (of 15 gram citroenzuur)
- 1 biologische citroen in schijfjes
- 20 tot 25 schermen van de vlier
- eventueel een paar takjes munt
Bereiding
Trek er in de ochtend op uit en pluk 20 tot 25 mooie vlierbloesemschermen. Leg, zodra je thuis bent, de vlierbloesem even buiten om insecten en beestjes de tijd te geven om te ontsnappen. Spoel de schermen echter niet onder lopend water af, anders verlies je het aromatische stuifmeel. Verwijder alle groene steeltjes. Meng water, suiker en citroensap in een grote pot en roer zo lang tot geen suiker meer op de bodem van de pot te zien is. Voeg de bloemen van de vlier en de citroenschijven toe. Stel het mengsel op een koele plek en dek af met een keukenhanddoek. Dit mengsel laat je tenminste een nacht trekken - niet meer of niet minder. Roer af en toe eens, of schud de pot op, zodat de suiker goed in het water kan smelten. Giet de siroop vervolgens door een neteldoek (heb je dit niet, gebruik dan een heel propere zakdoek of dunne keukenhanddoek) en laat uitlekken. Knijp het resterende vocht uit de doek. De siroop is nu klaar om in flessen te vullen.
De schermen ontdoen van kleine insecten en andere onzuiverheden. Daarna alle ingrediënten in een grote pot doen, samen met het water.
Wie dat wenst, kan ook munttakjes toevoegen. Roer nogmaals goed om. Zorg ervoor dat geen suiker aan de bodem gaat kleven.
Dek alles goed af met een handdoek en stel alles koel. Dagelijks één tot twee keer omroeren.
Varianten
Voor je de siroop in flessen vult, kun je ze ook nog eens koken. Persoonlijk hou ik er niet zo van, omdat de siroop dan alle vitamine C verliest. In plaats van met suiker, kun je ook berkensuiker gebruiken. Of de siroop korter of langer houdbaar is, wanneer je Xylit gebruikt, kan ik echter niet zeggen. Theoretisch gezien zou de siroop even lang houdbaar moeten zijn als met kristalsuiker. Meng eventueel een paar takjes munt door het mengsel. Dat geeft een extra verfrissend smaakje aan de siroop. De siroop kun je gebruiken voor lekkere limonades, sorbets of om een heerlijke zomerse cocktail mee te brouwen, de ideale aperitief ( 1/3 vlierbloesemsiroop, 1/3 gin, 1/3 spuitwater, ijsblokjes) voor je bbq-feest!
Ingrediënten voor vlierbloesemgelei (met dank aan Bob Baay voor het recept!)
Vlierbloesemgelei
- 25 tot 30 schermen van de vlier
- 1 liter ongefilterd appelsap (geen concentraat)
- 500 gr geleisuiker (3:1)
- sap van 1 citroen
- 12 tot 13 blaadjes gelatine
Bereiding
- Trek er in de ochtend op uit en pluk 25 tot 30 mooie vlierbloesemschermen.
- Leg, zodra je thuis bent, de vlierbloesem even buiten om insecten en beestjes de tijd te geven om te ontsnappen. Spoel echter de schermen niet onder lopend water af, anders verlies je het aromatische stuifmeel.
- Verwijder alle groene steeltjes.
- Meng de schermen met het appelsap en het sap van de citroen in een grote kom en laat een nachtje op een koele plek rusten. Dek af met een keukenhanddoek en zet een plat bord op het mengsel, zodat alles onder water staat.
- Filter de volgende dag het mengsel door een proper theedoek.
- Voeg de geleisuiker toe en breng alles aan de kook.
- Laat even doorkoken, ongeveer 4 tot 5 minuten en neem vervolgens het mengsel van het vuur.
- Roer nu de gelatineblaadjes één voor één door het mengsel en laat ze oplossen. Let op: de gelatineblaadjes even in koud water laten weken, zodat ze zacht zijn voor je ze toevoegt aan de gelei.
- Giet nu de gelei in schone potten en sluit die goed af. Und fertig!
Ingrediënten voor vlierbessenjam met appeltjes
- 300 g goed gespoelde & rijpe vlierbessen
- 100 g appel (geschild en in stukjes)
- 200 g confituursuiker (2:1)
- 20 ml appelazijn
- 100 ml water
- 2 mespuntjes steranijs
- 2 eetlepels sinaasappelrasp
- ev. een scheutje rum
Bereiding
- Haal bij de trossen de groene en helrode rode besjes eruit. Deze zijn namelijk giftig. Plet de besjes met een vork.
- Verwarm in een grote kom de bessen samen met het water, de azijn, de appelblokjes, de sinaasappelrasp en de steranijs. Laat op een laag vuurtje 20 min pruttelen.
- Pureer even met een pureestamper.
- Voeg vervolgens de suiker toe.
- Laat de jam kort koken. Borrelt het? Dan draai vervolgens het vuur terug. Schuim graag afschuimen.
- De confituur moet nu ongeveer 5 min lichtjes pruttelend koken, zodat de bessen gaar worden.
- Test de dikte van de jam met een lepeltje op een koud bordje. Houd het bordje schuin: als de jam niet meer loopt, maar integendeel stolt, is hij klaar. De jam moet wel nog zacht genoeg zijn om hem te kunnen smeren.
- Is de jam klaar, dan voeg het scheutje rum toe.
- Beetje pureren en vervolgens giet je de jam in schone potten en sluit je die goed af.
Veel plezier & proost!
Fotos: Carlos Blanchard