Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Lentemoeheid verdrijven met een paar blaadjes van de paardenbloem, brandnetel etc…

Bijgewerkt op 22.03.2021 in Eten & drinken

Bäri

Kennen jullie dat gevoel? ’s Morgensvroeg te moe zijn om uit bed te wippen, ’s voormiddags wordt reeds de eerste geeuw onderdrukt en na de lunch wil men het liefst zo snel mogelijk even in bed in? Wij hebben een paar tips hoe je die voorjaarsmoeheid “tschüss” “tschüss” zegt.

Elk jaar weer overvalt ze me: die voorjaarsmoeheid, ook wel bekend als lentemoeheid. Ik kom het bed niet makkelijk uit en na twee uur actief zijn, zou ik het liefst even gaan liggen. Hoewel ik eigenlijk zou moeten bruisen van energie bij die eerste warme zonnestralen na die lange, donkere winter, de mountainbike uit de garage zou moeten halen of een grote voorjaarspoets zou kunnen plannen, zit ik gewoon een beetje te zitten. Maar dit jaar wordt het anders. Ik bezocht Verena, mama van twee kinderen en dame achter de blog „Herbal Stories“ die me een paar praktische tips gaf tegen die lentemoeheid.

Aan de frisse lucht zijn en veel beweging, dat zijn natuurlijk de beste middeltjes, maar om de energie daartoe te vinden, is het ook aan te raden te detoxen, maw. een ontgiftingskuur te volgen, met behulp van kruiden, die momenteel overal in onze weiden groeien. Belangrijk is steeds dat die kruiden niet direct naast de straatrand worden geplukt. Het beste pluk je kruiden daar waar je geen auto’s meer kunt horen, kort voor de middag als de weiden niet meer nat zijn en eigenlijk geldt steeds: liever kruiden verzamelen tijdens een mooie warme zonnige dage zodat alle aroma’s zich kunnen ontvouwen. Op regendagen kruiden plukken, is eerder een no-go.

Paardenbloem

De bladeren van de paardenbloem kun je van maart tot mei verzamelen. De paardenbloem zit vol bitterstoffen en vitaminen die jou van jouw lentemoeheid helpen. Bij het eten van bitterstoffen stimuleer je namelijk de smaakpapillen in je mond. Die geven via je zenuwstelsel direct een signaal af aan je spijsverteringskanaal. Het gevolg is een sterke aanmaak van speeksel, maagsap, gal en spijsverteringssappen. De plant is dus een enorme hulp voor je vertering! Je kunt de bladeren van de paardenbloem zowel gedroogd als thee of fris eten. Paardenbloemthee is ook erg werkzaam bij lever-gallenblaas-problemen, jicht, nierstenen en telt tot de alkalische voedingsmiddelen.

 

 

Löwenzahn
Löwenzahn

Löwenzahn-Tee

Paardenbloemthee

  • 1 theelepel verse paardenbloembladeren op 1 kopje gekookt water en 5 minuten laten trekken
  • Alternatief kan men ook gedroogd paardenbloembladeren gebruiken

Paardenbloemsap

  • De verse bladeren van de paardenbloem met een mixer of sapcentrifuge uitpersen
  • Verena raadt aan twee TL per dag voor volwassenen en 1 TL voor kinderen, als die dat willen nemen.

Wie problemen heeft met het galkanaal of de darmafsluiting, raadt Verena af paardenbloemen te gaan gebruiken om te ontgiften.

Brandnetel

De bladeren van de brandnetel kun je van februari/maart tot eind juni plukken. Let op: trek even handschoenen aan! De brandnetel barst van de vitamine C, ijzer en calcium. Ook helpt ze lentemoeheid tegen, reinigt het bloed en zuivert het lichaam in het algemeen. De brandnetelthee heeft hetzelfde effect als paardenbloemthee. Bovendien is het een doeltreffend middeltje bij problemen met de urinewegen. Versgeperst is het een bom aan ijzer en is vooral voor vrouwen die aan ijzergebrek lijden het perfecte huismiddeltje.

Brandnetelthee

  • 1 theelepel verse brandnetelthee op 1 kopje gekookt water en 5 minuten laten trekken

Brandnetelsap

  • De verse bladeren van de brandnetel met een mixer of sapcentrifuge uitpersen
  • Verena raadt aan twee TL per dag voor volwassenen en 1 TL voor kinderen, als die dat willen nemen.

Wie problemen heeft met het hart of nieren, die ook verder tot oedemen voeren, raadt Verena af brandnetel te gaan gebruiken om te ontgiften.

Wilde look (Bärlauch)

De bladeren van de wilde look kun je van februari tot april oogsten. De wilde look groeit op vochtige, schaduwrijke plekjes. De bladeren zijn groen, ellipsvormig en zacht. De wilde look heeft een reinigende werking en bevat veel vitamine C, ijzer, magnesium en mangaan. Opgelet voor wie gaat plukken: pluk blad per blad en let op dat je geen bladeren van de giftige meiklokjes plukt of van de nog giftigere herfsttijlosen. De bladeren van de drie planten is bijna identiek.

Heerlijk is een pesto van wilde look maar ook een thee van wilde look is zeer geliefd in Oostenrijk en wordt vaak ingezet om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het vaakst wordt wilde look niettemin gebruikt bij maag- en darmproblemen.

 

Bärlauch
Bärlauch

Bärlauch-Pesto Vorbereitung
Bärlauch-Pesto Vorbereitung

Bärlauch Pesto
Bärlauch Pesto

Wilde look-pesto

  • Voor de pesto pluk je 125 gram wilde look, en vermeng je die met 30 gram pijnappelpitten of geblancheerde amandelen, 30 gram Parmezaanse kaas, zout, peper en olijfolie.
  • Alles klein hakken en vermengen

Aardappelgratin met wilde look

  • 500 gram aardappelen in schijfjes snijden, kruiden met zout en peper en in een ovenvorm schikken
  • 3 tot 4 handvol kleingesneden blaadjes wilde look over de aardappelen verdelen en met een mensen van 1/4 L room met 2 EL meel bedekken
  • Bij 180°C 30 minuten bakken in de oven

Wilde look-boter

  • 150 gram wilde look fijnhakken en met een beetje mosterd, citroen, zout en peper onder 200 gram zachte boter mengen
  • Vorm een rolletje en wikkel in folie. Leg die in d koelkast of de diepvries.
  • Smaakt overheerlijk op vers boerenbrood of als vervanging van kruidenboter bij de bbq!

Waterkers

Waterkers groeit dichtbij snelvloeiend water. De smaak van waterkers is licht peperig en het bevat enorm veel mineralen en o.a. vitamine C en A, een vitamine die belangrijk is voor onze weerstand, werking van de ogen en een gezonde huid. De groente is ook sterk ontgiftend. Waterkers smaakt overheerlijk over je salades, maar ook in soepen en sauzen. Ook in allerlei aardappelgerechten smaakt ze voortreffelijk.

Zo, de zon schijnt, ik ga op zoek naar paardenbloemen. Ik hoop, dat deze tips van Verena jullie helpen jullie lentemoeheid in de kiem te smoren! Wie nog leuke recepten heeft, of andere tips… we lezen ze graag in het commentaarveld onder deze blog.

Tirol isch lei oans, isch a Landl a kloans. Isch a schians, isch a feins, und des Landl isch meins. Moet ik nog meer zeggen?

Laatste artikel van Ines
Bijgewerkt op 06.05.2024 in Sport
Welk wandeltype ben jij?
4 min. leestijd
_DSF9252_web
Bijgewerkt op 20.11.2023 in Andere
Een kerstkrans maken: stap-voor-stap handleiding
3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17.10.2022 in Eten & drinken
Het origineel recept voor Tiroolse Kaiserschmarrn
3 min. leestijd
Stap 5: De Knödels met salade of bouillon serveren.
Bijgewerkt op 08.05.2022 in Eten & drinken
Overheerlijk: Tiroolse Kaspressknödel
2 min. leestijd
Innsbruck
Bijgewerkt op 14.05.2018 in Attracties
72 uur in Innsbruck
3 min. leestijd
Muttekopfhütte
Bijgewerkt op 24.07.2017 in Sport
Professionele tips voor meer veiligheid tijdens je bergtocht
5 min. leestijd
Alle artikelen van Ines
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.