6 lekkere ‚zoeterijen‘ die je moet geprobeerd hebben in Tirol!
©Tirol Werbung / Neusser Peter ©
1. Sachertorte – de beroemdste taart van Oostenrijk
Het is wellicht de beroemdste taart van Oostenrijk, en wel om een goeie reden! Een smeuïge taart met de typische abrikozenconfituur onder een dikke laag chocoladeglazuur – een Sachertorte heeft echt alles om jou te bekoren!
De Sachtertorte ontstond in 1832 in Hotel Sacher in Wenen en werd al snel berucht buiten de Oostenrijkse grenzen. Het originele recept, dat zelf aanleiding gaf tot het hevigste taartengevecht in de culinaire geschiedenis, werd echter nog nooit prijsgegeven. Enkel Sachtertorten gemaakt door Hotel Sacher zijn dus de „echte“ Sachertorten. En nu het goede nieuws: ook in Innsbruck kun je dit zoet geheim smullen en wel bij Innsbruck’s Café Sacher, in het hartje van het centrum. Vergeet vooral niet enkele obligate toefjes ongezoete slagroom als garnituur te bestellen!
View this post on Instagram ?Die Sachertorte ist eine Schokoladentorte? aus Sachermasse mit ?Marillenmarmelade und Schokoladenglasur. Sie gilt als eine Spezialität der Wiener Küche ?und ist als diese im Register der Traditionellen Lebensmittel eingetragen.?? .. . . . . . . . #restinvienna #sachertorte #sachercake #wienerküche #wienerfrühstück #wien #viennagirl #viennasweets #sweets #dessert #chocolate #chocolatecake #beautifullife #foodporn #foodie #goodfood #delicious #delicouscake #perfection #instafood A post shared by Rest in Vienna (@restinvienna) on Jan 22, 2020 at 6:04am PST
2. Linzertorte – de iets-minder-bekende-maar-ook-overheerlijke Oostenrijkse klassieker
Deze lekkernij stamt uit het Oostenrijkse plaatsje Linz en staat bekend als de oudste (1653) bekende taart ter wereld. Een Linzertaart is gemaakt van kruimeldeeg, wordt gevuld met rode bessenjam of jam van pruimen, frambozen of abrikozen waarna het geheel wordt afgedekt door een rooster van deegreepjes. Strooi je er een handvol amandelschilfers op, dan smaakt het nog krokanter.
Waarom smaakt ze zo overheerlijk? Omdat alle smaken zo perfect afgewogen zijn. De zoete jam in combinatie met kaneel, kruidnoot en kruidnagel is gewoon hemels. Door de grote hoeveelheid boter smaakt ze smeuïg; door de nootjes dan weer krokant. Linzertorte vind je rond de kerstperiode ook als „Linzer Augen“-koekjes en is perfect als souvenir voor het thuisfront.
View this post on Instagram #elpedalero #linzertorte A post shared by ????? ????? (@elpedalero) on Jan 17, 2020 at 4:39am PST
3. Mohnkuchen – smelt in je mond!
Oh Mohnkuchen. Zo makkelijk om zelf te bakken. Zo lekker om te delen. En omdat je gemaakt bent van zaadjes doe je ons ook nog denken, dat je lekker gezond bent. Mohnkuchen betekent „maanzaad-taart“ en zoals de naam al suggereert, is het dus een smeuïge taart boordevol maanzaad. Dit gebak is niet echt exzentrisch maar een groot stuk Mohnkuchen (het lijkt wel alsof deze taart niet bestaat in kleine versie) is voor ons de perfecte afsluiter van een dag in de bergen.
Mohnkuchen laat zich ook perfect combineren met fruit. Heb je abrikozen in de fruitmand liggen? Doe ze in de Mohnkuchen! Of misschien pruimen? In Tirol is zowat iedereen verzot op Zwetschkenmohnkuchen (Maanzaadtaart met pruimen).
©Tirol Werbung / Neusser Peter ©
4. Topfenstrudel – het kleine zusje van de Apfelstrudel
Iedereen kent toch Apfelstrudel (het is één van die dingen die Julia Andrew haar „favourite thing“ noemt), maar heb je ook al eens een Topfenstrudel geprobeerd? Topfen is het Oostenrijkse-Duitse woord voor kwark, dat je misschien wel gebruikt om cheesecake te maken. En als je Topfen mengt met rozijnen en inpakt in een deeglaagje, dan krijg je een verrukkelijk dessert.
Als je Topfenstrudel bestelt, dan word je wellicht gevraagd of je er vanillesaus – eigenlijk een soort vanille pudding – bovenop wil. Pudding en kwark lijkt misschien net iets teveel melkproducten op een hoopje… het smaakt niettemin heerlijk! En wellicht eet je de daaropvolgende drie dagen sowieso minder omdat je je nog boordevol voelt.
©Tirol Werbung / Moschen Marian ©
5. Marillenknödel – een knoedel met een verrassing erin
Ok, een Marillenknödel is geen taart maar het is zo lekker, dat we het toch in dit lijstje willen opnemen. Langs de buitenkant ziet een Marillenknödel eruit als een gewonde knoedel: beige en saai. Maar snijd je hem in tweeën, dan verwacht je een lekkere zoete abrikoos. Een soort verborgen schat dus onder een laagje deeg.
Het deeg waarin de abrikoos verstopt zit, is voornamelijk gemaakt uit „topfen“ (zie hierboven) en Marillenknödels worden geserveerd met een extra portie gesuikerde broodkruimels. Smakelijk!
View this post on Instagram Was wäre die Marillenzeit ohne Marillenknödel? ?In den Stories nehme ich euch mit in die Küche und zeige euch die Zubereitung der Marillenknödel mit Topfenteig (aka Aprikosenknödel mit Quarkteig ?)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ______________________________⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ apricot dumplings made of curd dough – a traditional Austrian vegetarian, sweet main course also served as dessert. ?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #marillenknödel #aprikosenknödel #apricotdumplings #food #foodlover #recipes #dessert #mehlspeise #selbstgemachtschmecktsambesten #delicious #veggie #veggierecipes #ichliebefoodblogs #rezeptebuchcom #sweetsandlifestyle A post shared by Sweets & Lifestyle® | Verena (@sweetsandlifestyle) on Jul 9, 2019 at 12:14pm PDT
6. Gugelhupf – oma’s favoriet
Iedereen kent wel een taart die hem/haar herinnert aan oma. Een Gugelhupf is een cake in de vorm van een tulband en enorm veel variaties kent. Zo vind je Gugelhupf met chocolade, met 50% chocolade, met rozijntjes, met een kroontje van gesmolten chocolade – niets is gek genoeg!
En je vindt de Gugelhupf niet alleen in Tirol. Je vindt dit soort gebak ook in Servië en Hongarije, maar ook in de Elzas in Frankrijk, zelfs in Pennsylvania, in Nederlandse wijken, vind je Gugelhupf onder de naam “Dietscher Kuche” of “German cake” in de bakkerijen. Wat niettemin buiten kijf staat is, dat in zo’n lekker stukje Gugelhupf bijten op de top van een berg met zicht op de Alpen, een smaakvolle belevenis is in veel opzichten!
©Tirol Werbung / Moschen Marian ©