Evolutie van de hut
Als de herbergier van de Kristallhütte, Stefan Eder, een keer alleen wil zijn, dan trekt hij zich met een bord Kaiserschmarren (graag ook in de Deluxe-variant met een bolletje vanille-ijs, appelmoes en gebakken pruimen) terug op de hoogzit voor de hut. “Hier kom ik tot rust en heb ik het overzicht”, vertelt de drukke man uit Zillertal met een lach. Toch heeft de 37-jarige maar zelden de behoefte om zich van de bedrijvige wereld hier te midden van het skigebied Hochzillertal terug te trekken. “Ik ben gewoon heel graag onder de mensen,” vertelt hij vol overtuiging. Het is voor mij elke dag weer een geweldige uitdaging om ons buitengewone concept perfect om te zetten.”
Hutten worden al sinds mensenheugenis in het hooggebergte gebouwd om op het extreme, aan weer en wind blootgestelde terrein warmte en een slaapplek te vinden: voor herders en alpenherders, omdat het vee op de sappige alpenweiden moest worden verzorgd of voor wandelaars en bergbeklimmers die op zoek waren naar een plek om uit te rusten of te overnachten. Een stookplaats, eenvoudige bedden met strooien zakken, een paar kisten en kasten: meer was er niet nodig om aan de belangrijkste basisbehoeften te voldoen.
De hoge stoel voor de berghut is favoriet onder vele gasten en natuurlijk is de eigenaar van de hut de grootste fan.
Ook de Kristallhütte ziet er op het eerste gezicht niet veel anders uit dan wat de bezoeker verwacht: alpine houten architectuur, bierbanken op het terras. De Kristallhütte is ook een skihut, maar met coole loungemeubels, een lekkere DJ-sound en een prachtig uitzicht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een ontspannen bad met uitzicht op het hooggebergte of een bezoek aan de spa, waar overnachtingsgasten van de Kristallhütte van kunnen genieten als de dagjesmensen zijn vertrokken. De Kristallhütte is namelijk ook een klein, maar fijn hotel.
Der 2013 fertig gestellte Anbau begeistert mit großflächigen Glasfronten und einer geradlinigen Innenarchitektur.
Geen winkel om de hoek
De uitdaging voor een herbergier, van een hut die talloze keren internationaal werd onderscheiden en die tegelijkertijd een traditionele skihut met een hoogwaardige gourmetrestaurant is, is enorm groot. De gastronomie en hotellerie zitten Eder zoals hij zelf zegt in de genen. In de Kristallhütte op 2.147 meter boven de zeespiegel werken Stefan en het team wel onder lastigere omstandigheden. Dat begint al bij de inkooplogistiek. “Wij zitten hier in het hooggebergte”, aldus Eder, “dus als een product in de keuken ontbreekt, kan ik niet even snel naar de winkel om de hoek.” Bovendien is op deze hoogte met name in de winter sprake van een grote droogheid en een permanente luchtdruk zoals in een vliegtuig. Daarom moeten gerechten sterker worden gekruid, zodat zij smaken zoals in het dal. Over kleine zaken, bijvoorbeeld dat een klassiek eitje voor het ontbijt in het hooggebergte niet 4, maar 7 minuten moet worden gekookt voor de juiste consistentie, maar te zwijgen.
Symbiose van traditie & lifestyle
Omdat Eder graag mensen om zich heen heeft, zit hij nog liever dan op zijn hoogzit bij de druk bezochte, spectaculair grote open haard midden in de Kristallhütte. Bij het warme, flakkerende vuur past dan ook een ribeye-steak van Black Angus. En bij een gourmetmenu als dit, mag dan ook een bijpassende wijn niet ontbreken. De wijnkelder van de Kristallhütte bevat met name Oostenrijkse en Italiaanse wijnen, maar heeft ook uit alle andere belangrijke wijnregio’s flessen op voorraad. Eder vertelt dat zelfs wijn op hoogte een ander gedrag vertoont dan in het dal: “Bij bepaalde witte wijnen komt boven op de berg bijvoorbeeld het zuur veel sterker tot zijn recht.” Het gevolg: de wijnen worden voordat ze naar de kelder van de Kristallhütte gaan, altijd op de plek geproefd, waar zij ook door de gasten worden gedronken: op de berg. www.kristallhuette.at
—
Overnachten. Verblijf midden van de natuur van de Tiroler bergen, op steenworp van de piste. Terwijl anderen nog wachten op de skibus, heeft u de eerste afdaling al gemaakt. Zonder enige drukte, hectiek en stress begint u de dag met één en al winterplezier. Na een paar uur skiën en snowboarden trakteert u uzelf op een warme douche in uw accommodatie. Na zonsondergang geniet u in alle privacy van een gezellige ontspannende avond met vrienden of familie. www.visittirol.nl/verblijf-op-de-piste
Genieten. Tartaar van de alm-os of entrecôte van het Oostenrijkse wolzwijn. Dit zijn slechts enkele culinaire gerechten van hoog niveau die u kunt bestellen aan de piste. In diverse Tiroler skigebieden vindt u toprestaurants waar u zo naar binnen skiet. Geniet van St. Anton am Arlberg tot aan Kals in Osittirol van de creaties van top koks als Patrick Schnedl, Alexander Fankhauser en David Kostner. Zes adressen waar u de Tiroler topkeuken kunt proeven op een rij: www.visittirol.nl/restaurants-aan-de-piste.