7 drankjes, die je in Tirol moet hebben uitgeprobeerd
1. Karnemelk
Tirol telt 739.000 inwoners en 78.000 koeien. En dat is maar goed ook, want de inwoners van Tirol zijn echte melkliefhebbers. Tijdens de warme zomermaanden zijn ze helemaal gek van koude karnemelk – puur of gemixt met fruit. Karnemelk ontstaat als bijproduct van boter en bevat maar weinig vetten. Karnemelk zit vol probiotica, zorgt door zijn grote hoeveelheid vitamine B voor een mooie huid en helpt zelfs af te slanken.
2. Chabeso
Sinds 1895 resideert de wereldberoemde firma Swarovski in Wattens. Wat maar weinig mensen weten, is dat in ditzelfde dorpje sinds meer dan 75 jaren ook Chabeso, een alcoholvrij biertje met citroensmaak wordt geproduceerd. Tot nu toe is het drankje enkel regionaal heel geliefd. Naast de originale Chabeso is er ook een “g’spritzte”- en een “glüh”-versie voor koude winterdagen op de markt.
3. Lattella
Toegeven: sinds 2013 wordt Latella niet meer in Tirol geproduceerd maar in Neder-Oostenrijk. Uitgevonden werd het drankje, dat bestaat uit wei en exotische vruchten, in Wörgl. Sinds 40 jaren zijn de bonte verpakkingen niet meer uit de Oostenrijkse winkels weg te denken. Wei is een bijproduct van kaas en was tijdens de Oudheid een schoonheidsmiddel.
4. Ongefilterd appelsap
Tijdens de zomermaanden is het temperatuurverschil tussen dag en nacht bijzonder groot. Dat zorgt ervoor dat vele aroma’s in de appels worden opgeslagen. Vele Tiroolse families laten daarom de appels uit hun eigen boomgaard tot ongefilterd appelsap persen. Dit soort appelsap vind je ook vaak op de menukaart van restaurants. De Tirolers drinken dit soort appelsap ook graag vermengd met prikkelend water of water van de kraan. Met het woord “Schorle” oogst je vaak kritische blikken. Beter gebruik je “g‘spritzten Apfelsaft”!
5. Tirola Kola
De Tiroolse versie van Cola of Pepsi wordt in Brixlegg geproduceerd en steekt in een retro jasje. Naast de korte transportwegen van de productie tot de lokale gastronomie, overtuigt de Tirola Kola ook met zijn smaak van sparrenadels, arve en kolanoten. “Voor mij moet een Cola naar Cola smaken,” meent producent en uitvinder Günter Gruber.
6. Kraantjeswater
Met meer dan 10.000 bronnen heeft Tirol een rijke watervoorziening. De bergachtige topografie zorgt er dan ook nog eens voor dat het water van bijzondere kwaliteit is. Elke regendruppel heeft meerdere jaren nodig om door de vele steenlagen te dringen. Daardoor wordt het water op natuurlijke wijze gefilterd en komt uit de bergen drinkwater. Het water moet vaak niet extra gefilterd worden. Het bergwater komt in Tirol gewoon uit de kraan. Handig toch!
7. Vlierbloesemsap
Met vele legendes is de vlierstruik omhangen en ooit was hij een geluksboom. Bovendien is de vlierbloesem hét symbool voor het begin van de zomer. In vele Tiroolse huishoudens worden de bloesems en bessen elke zomer tot siroop verwerkt. Heerlijk verfrissend is de vlierbloesem-schuimwijn, waarvoor de bloesems met water, suiker en citroenen gefermenteerd worden. Deze versie is licht-alkoholisch maar smaakt uitermate volmaakt!
Fotos: Charly Schwarz/Julia König