De Heilige Nachtenperiode – over smudgen en andere rituelen
Plaats: St.Johann i.T.
Smudgen
Sinds vele decennia worden er in Tirol gesmudgd. Het betekent beroken, waarmee wederom wordt bedoeld: rook produceren met helende en/of zuiverende vermogens. Reden daarvoor was vroeger vooral bijgeloof. De grens tussen hemel en aarde zou tijdens de Heilige Nachten slechts flinterdun zijn. Je zou makkelijker verbinding met ‘de andere kant’ kunnen krijgen – en ‘de andere kant’ dus ook met ons. Dus deed men er alles aan om onheil tegen te gaan. Men vermeed heel normale dingen, zoals de was ophangen, uit angst dat boosaardige geesten in de lakens zouden verstrikt raken bijvoorbeeld. Tijdens deze periode werd ook alleen met bloed geschreven. Boven de staldeuren hing bijvoet, een stug kruid dat zou beschermen tegen onheil. En natuurlijk werd er veel gesmudgd, in alle ruimtes, in de stallen, soms zelfs buitenshuis. Voor een paar honderd jaar was dat normaal en heel gebruikelijk.
Roken vandaag de dag
Gudrun Kofler uit Silz is sjamanka, energetisch therapeut en kruidenvrouw en vindt het spijtig dat er vandaag de dag nog maar heel weinig berookt wordt. En als iemand berookt, dan vaak met de heel intensief ruikend wierookstokjes, die we kennen uit de Oosterse culturen. “Er groeien zoveel lekker geurende kruiden voor onze neus, waarmee je mooie zuiverende, reinigende en beschermingsrituelen kunt gaan ondernemen,” meent Gudrun. “Reinigen is belangrijk want slechte energieën (bijvoorbeeld na ruzie) blijven vaak in een bepaalde ruimte hangen. Instinctief voel je dat aan; op bepaalde ruimtes of plaatsen voel je je niet goed in je vel, zonder dat je wellicht kan zeggen waarom. Daaraan kun je iets doen, namelijk: smudgen.”
Gudrun, die zelf in een 200 jaar oude boerderij woont, vertelt over haar eerste bezoek aan dit gebouw. “Ik voelde me hier niet meteen thuis, wou zelfs meteen weer weg! Door de jaren zijn hier veel mensen binnen- en buitengegaan en deze muren kenden veel verdriet, ruzie en misschien ook bedrog. Dat moest allemaal weg!” Dat ze erin geslaagd is deze negatieve gevoelens te verwijderen, voel ik duidelijk. Ik zit naast haar, in haar energetische praktijk „Freya“, die ook in de boerderij is ondergebracht. En ik voel me lekker in mijn vel. Ik wil alles over smudgen horen en vooral welke kruiden daarvoor geschikt zijn.
In Tirol groeien vele goeie, interessante kruiden.
Je kunt met vele kruiden beroken. Wie ‘s zomers vergat kruiden te verzamelen of geen kruidenexpert is, kan ook gedroogde kruiden kopen. Over een paar effectieve kruiden, die hier in Tirol, maar ook in een groot deel van Europa groeien, wist Gudrun me heel veel te vertellen:
Engelwortel: helpt bij angst
Bijvoet: ontsmettend, om angst uit te roken, om los te laten, nieuwe start, algemeen tegen onheil
Verbena: geluk en succes, duidelijkheid, creativiteit, herinnering aan dromen
Sparrenhars: kiemdodend, jaloezie, nijd, bij ruzie. Vooral bij het zuiveren van een nieuwe woonst.
Lavendel: ontsmettend, reinigend, ontspannend, geruststellend, kalmerend, krampstillend.
Rozemarijn: om negatieve energie uit te roken, wekt enthousiasme op, creativiteit, ontspannend.
Witte salie: kiemdodend, sterk reinigend – vooral oude energieën, brengt rust.
Jeneverbes: om alle soort van negativiteit uit te roken, reinigen van slechte atmosferen.
Verbena
Bijvoet
Engelwortel
Smudgen: hoe doe je dat?
Gudrun vertelt: „Belangrijk is de voorbereiding. Het is belangrijk te bedenken dat de meest duistere en donkere energieën door onze positieve gedachten en met ondersteuning van de spirituele wereld kunnen worden veranderd! Natuurlijk kun je ook nog andere hulpmiddelen inzetten, die het smudgen nog meer kracht verlenen. Denk bijvoorbeeld aan de kracht van de natuurelementen. We kunnen bijvoorbeeld een schaaltje met zout voor het element ‘aarde’ in huis neerplaatsen. Zout absorbeert negativiteit. Na een paar dagen kunnen we het zout dan weggooien. Belangrijk is dat het zout niet verder in ons huis of op ons grondstuk vertoeft. Je kunt ook een kaars branden of een kroeg met water vullen. Water absorbeert ook negativiteit. Wanneer je belletjes in het water ziet, wordt het tijd om het water te verversen. Vertrouw op je intuïtie, op je onderbuikgevoel en probeer dat uit wat bij je past.” Het beroken symboliseert het vierde element, de lucht.
Er zijn vele manieren om te smudgen. Soms heb je extra materiaal nodig. Berook je met een bundel witte salie, dan heb je niets extra’s nodig.
Beroken kan je ook op verschillende manieren. “Ik leg heel vaak een kooltje in een vuurvaste schaal met zand en laat het branden. Als het kooltje helemaal wit geworden is en dus enkel nog smeult, leg ik gedroogde kruiden, soms samen met een beetje hars, op het kooltje. Nu begint alles te roken. Met deze rook zuiver ik nu alle ruimtes in mijn huis en dat tegen de klok in. Alle ramen zijn gesloten. Belangrijk zijn ook de hoeken van de kamers – vergeet die niet! Hangt overal rook, dan open ik alle vensters. Je kunt zien hoe de rook de negatieve energieën meeneemt.”
Zodra het kooltje wit kleurt, kun je een beetje kruiden/hars op het kooltje leggen. Er bestaan mini-lepeltjes om te proportioneren.
Dat je jouw huis gezuiverd, gereinigd hebt, voel je meteen. Om deze zuivere aura te bewaren wordt er vervolgens nog eens gerookt met een heerlijk geurende kruidenmix. En dat weer met de klok mee. Deze keer blijven de vensters echter na afloop dicht. De harmonie blijft binnenshuis. Nu is het ook aan de tijd om je wensen te verbaliseren, positieve gedachten te hebben… Je kunt met de vuurvaste schaal in de hand ook een liggende acht wandelen door de kamer. Deze liggende acht, ook wel lemniscaat, luie acht en Tibetaanse Acht genoemd, heeft een bijzondere kracht.
Dit ritueel is niet alleen tijdens de Heilige Nachten iets om aan te bevelen; het kan het hele jaar door als reinigende gebeurtenis worden ingezet. Vooral wie een nieuwe woonst betrekt, raad ik aan het huis te zuiveren.
Droomdagboek
Wat we tijdens de Heilige Nachten dromen, moeten we opschrijven, omdat deze dromen voorspellingen kunnen bevatten. Vaak vertellen die dromen iets over wat er jou in het volgende jaar staat te wachten. Leg daarom een boekje naast je bed, zodat je nog voor je opstaat, je droom kan neerpennen. De eerste Heilige Nacht is de nacht van 24 op 25 december en zegt iets meer over wat jou in januari staat te wachten; de tweede nacht is van 25 op 26 december en voorspelt wat februari in petto heeft, enzovoort. Het is spannend om dromen te interpreteren.
Ook een jaar later is het droomdagboek van tijdens de Heilige Nachten nog spannend. Welke droom was nu werkelijk een voorspelling?
Meditatie
Gebruik de Heilige Nachten om te mediteren. Liggen bepaalde thema gevoelig of heb je grote wensen, dan kan meditatie ervoor zorgen dat die wensen extra kracht worden bijgezet.
De Heilige Nachten en hun thema‘s
24./25. De Moedernacht, waarop de oude zon sterft in de schoot van de moeder. Je eert tijdens zonsondergang de oude zon met een ritueel. Een magische tijd begint.
25./26. Maak de balans op. Hoe was het voorbije jaar?
26./27. Wees open voor nieuws, open je hart
27./28. Achterlaten wat jou niet meer dient.
28./29. Vriendschap, familie, samen zijn.
29./30. Loslaten en reinigen
30./31. Loslaten wat belastend is, voorbereiden op het nieuwe jaar
31./01. Een nieuw jaar begint
01./02. Zegen, wijsheid
02./03. Afscheid nemen van oude, negatieve patronen, leefwijzen en zich verheugen op wat nieuws
03./04. Reinigen, transformatie
04./05. Hergeboren worden, feesten, een nieuwe start
05./06. Verbind je met datgene dat je kracht wilt bijzetten en vergroten het komende jaar.
Voel wat je beweegt… Yoga is een goeie hulp bij deze zoektocht
Wenskaartjes
De Heilige Nachten zijn ook de perfecte periode voor diepe, innige wensen! Tijdens deze periode is het goed er een extra oor voor te hebben. De poort naar het hiernamaals staat wagenwijd open; er is direct contact mogelijk met de spirituele wereld.
Met volgend ritueel gaan jouw wensen misschien sneller in vervulling.
Op kleine kaartjes schrijf je telkens één wens. Je formuleert de wens positief. Dat betekent dat je de wens formuleert alsof hij al in vervulling is gegaan. Voor elke Heilige Nacht schrijf je één wens neer d.w.z. 12 wensen op 12 kaartjes. Deze kaartjes vouw je samen en leg je in een doosje. Op een 13de kaartje schrijf je een 13de wens. Ook hij belandt in jouw doosje. Daarna schud je het doosje.
Vanaf de 24ste december trek je elke dag een kaartje – een beetje zoals bij een adventskalender. Je kijkt echter niet wat er op het kaartje staat, maar draagt de wens over aan de vier elementen. Je kunt bijvoorbeeld de kaartjes tijdens jouw dagelijkse wandelingen in de rivier of een meertje gooien. Je kunt ze ook verbranden of begraven. Ze gewoon weggooien, werkt wellicht ook.
En nu wordt het spannend: na de laatste Heilige Nacht blijft dus één kaartje over. Wat doe je daar nu mee? Openen en lezen. Dat is de wens waarvoor jezelf kan zorgen, dat hij in vervulling gaat – de vervulling van de andere wensen, daarvoor zorgt het universum.
Wees een geluksfee!
Ik wens jullie een mooie kerstperiode met magische momenten. Dat jullie wensen in vervulling mogen gaan.