Een dag in de sneeuw: snowboarden in Mayrhofen
Alles begint in Café Happy End tegenover de Penkenbahn. Thomas „Beckna“ Eberharter zit daar lekker van zijn kopje koffie op de vroege ochtend te genieten als wij binnenkomen. Thomas lijkt op het eerste gezicht nogal bescheiden en gereserveerd. Maar de eerste indruk bedriegt, want voor ons op de barkruk zit een levende snowboardlegende. De uit Mayrhofen stammende sporter heeft een toonaangevende rol gespeeld bij het onstaan van de snowboard-scène in Oostenrijk en was een van de eerste Oostenrijkse profs die de internationale concurrentie aankon. Met zijn snowboard reisde hij de hele wereld rond en belandde uiteindelijk weer in het Zillertal. Hier staat hij nog steeds bijna dagelijks op zijn snowboard als hij niet net zijn kinderen naar school brengt, een opdracht als fotograaf heeft of gasten in het hotel van zijn ouders verwelkomt. Ondanks deze drukke agenda neem Thomas vandaag een dag de tijd om ons zijn Mayrhofen te laten zien. Maar waarom noemt iedereen hem eigenlijk „Beckna“? Daar krijgen we later nog een antwoord op. Eerst maar eens onze lifttickets halen.
Thomas Eberharter.
Harakiri op het snowboard
Binnen minder dan tien minuten beamt de splinternieuwe Penkenbaan ons van het dorpscentrum in Mayrhofen omhoog naar het skigebied. Nog een korte rit met de stoeltjeslift en we staan bovenaan de steilste skipiste van Oostenrijk, de Harakiri. Die pakken we op weg naar het snow park meteen maar even mee. Thomas glijdt deze steile helling zo nonchalant naar beneden, dat je haast zou denken dat het een beginnershelling is.
Huiskamer van sneeuw: het snow park in Mayrhofen
We pakken de Sun-Jet naar boven naar het beginpunt van het snow park. Als Thomas het over het Vans Penken Park heeft, klinkt dat net zo vertrouwd als wanneer iemand anders over de inrichting van zijn huiskamer praat. Thomas is aan het eind van de jaren tachtig met snowboarden begonnen. Samen met zijn vrienden legde hij toentertijd de grondsteen voor het huidige snow park. „We hebben toen zelf nog met zijn tienen een week lang met de schep een halfpipe gegraven en kleine jumps gebouwd. Wie had toen gedacht dat deze sport zich ooit zo zou ontwikkelen en dat er nu een aparte lift voor het funpark is.“
Mayrhofen is tegenwoordig in de snowboard- en freeskiscène niet in de laatste plaats dankzij dit snow park wat Kitzbühel vanwege het alpiene skiën is: wereldberoemd. Er zijn ergens anders vermoedelijk uitgebreidere en langere parks, aldus Thomas, maar dankzij de lift kunnen snowboarders en freeskiërs hier veel uitgebreidere „session“ houden dan elders.
Tussenstop in het skigebied
Zo menige snow park bezoeker en talrijke kijlustigen houden een tussenstop in de Grillhofalm die direct naast het snow park ligt. Thomas laat ons de chique Schneekarhütte zien, die van de klassieke kamer in hutstijl tot de gedegen suite alles te bieden heeft. Hij gaat hier graag met zijn vrouw en twee kinderen uit eten en kan vooral de „Flammkuchen“ (tarte flambée) aanbevelen. Veel ingrediënten van de gerechten op de menukaart komen bij de bijbehorende bio-boerderij vandaan, de koffie voor onze cappuccino na het eten is fair gehandeld. Dienovereenkomstig zijn ook de prijzen: hoog, maar fair.
De Schneekarhütte combineert voortreffelijke keuken met een aangename sfeer.
Verder kan Thomas ons Christa’s Skialm op het Penkenjoch en het Gschösswandhaus op een overhangende rots met uitzicht over het Zillertal aanbevelen. Wij bijzonder lekker wil eten, gaat het beste naar de Ahornhütte aan de overkant van het dal.
Schitterend uitzicht
Na een paar rondjes in het skigebied geniet Thomas van het uitzicht op het Penkenjoch.
De Schneekarhütte verdwijnt hier vandaan in de wolken. Op een wolkenloze dag is het Schneekar volgens Thomas een prachtig uitzichtspunt: „Je hebt hier een 270° panorama van de Zillertaler Hauptkamm. Met het Penkenjoch op de voorgrond kijk je direct naar de Tristner, de Grünberg, de Zsigmondyspitze en zie je gewoon de Zillertaler Alpen in hun hele pracht. Het uitzicht is werkelijk bombastisch, ik kan niet anders zeggen. En hoewel ik hier opgegroeid ben: Op een mooie dag, als de sneeuw fonkelt en de zon schijnt, maakt mijn hart nog steeds een sprongetje.“ Dit enthousiasme voel je ook als je een kijkje neemt op zijn Instagram site becknaphoto waar Thomas om de paar dagen nieuwe, ongelooflijk mooie landschapsfoto’s van het Zillertal publiceert.
Tips voor outdoor freaks
Thomas brengt met ons een bezoek aan Patrick Hörhager van de Mountain Shop in Mayrhofen.
„De familie Hörhager met hun Mountain Shop direct aan de hoofdstraat is ook absoluut competent wat alpinisme betreft. Ze zijn zelf gepassioneerde sporters op het hoogste amateurniveau,“ zo Thomas. De juniorchef Patrick Hörhager heeft met zijn paraglider meerdere malen bij extreme estafettes zoals de Dolomitenmann in Oost-Tirool of de Rise-and-Fall in Mayrhofen meegedaan en ook gewonnen.“Die weten dus waar ze het over hebben en verkopen geen onzin.“ voegt Thomas toe. „Dat vind ik nou juist zo authentiek en hoort ook zo.“ Hier heeft Thomas ook zijn rugzak gekocht. Patrick laat hem zien hoe het lawine-rugzaksysteem in geval van nood werkt. Bovendien vind je hier ook de (bijna) onverwoestbare zonnebrillen van een Tiroolse firma.
Lawinerugzak.
Later ontmoeten we nog een snowboard vriend van Thomas Eberharter: Wolfgang „Wolle“ Nyvelt heeft een soort surfboard voor de sneeuw ontwikkeld dat hij hier in Mayrhofen samen met een goede vriend bouwt en in de hele wereld verkoopt. In heel Oostenrijks bestaat er niets vergelijkbaars en Wolle vertelt vol enthousiasme over de details van zijn zogenoemde Äsmo Pow-Surfer waarmee je letterlijk in de diepe sneeuw surft – mits je dat kunt natuurlijk.
Tips voor accommodaties en lunchrooms
Als Thomas zijn kinderen ’s morgens naar school heeft gebracht, drinkt hij meestal koffie bij bakkerij Kostner in het centrum van Mayrhofen. Sinds de verbouwing is deze bakker een gezellige lunchroom met voortreffelijk gebak en een fantastische bediening. Een mooie aanleiding overigens om onze vraag naar Thomas‘ bijnaam eindelijk te beantwoorden. Zijn grootvader en zijn oom waren namelijk bakkers – zodoende kwamen zijn snowboard vrienden op het idee om hem „Beckna“ te noemen.
Lunchroomcultuur op het hoogste niveau bij bakkerij Kostner.
Wie in Mayrhofen op zoek is naar een accommodatie, vindt hier eigenlijk alles – van logies met ontbijt tot een luxe hotel. Een hotel dat volgens Thomas aan de wat hogere eisen voldoet, is het vier sterren hotel Elisabeth van de familie Moigg. „Dit hotel verbindt traditie perfect met moderne eisen, is evengoed authentiek gebleven en niet overdreven chic. Het is niet goedkoop, maar de prijzen zijn in ieder geval gerechtvaardigd,“ vindt Thomas.
Hotel Elisabeth.
We sluiten ons dagje Mayrhofen af bij Thomas‘ ouders – in het restaurant van het gezellige drie sterren restaurant Landhaus Carla direct tegenover het eindstation van de historische spoorweg Zillertal Bahn.
Landhaus Carla.
Wie hier te gast is, krijgt ook nog een paar persoonlijke tips van Thomas: „Het typische van ons Zillertalers is dat onze gasten gewoon nog een beetje meer krijgen. Natuurlijk is hier veel toerisme, maar wij hechten nog veel waarde aan een persoonlijke en individuele benadering van onze gasten. ’s Morgens geef ik ze dan – afhankelijk van het weer – mijn tips. En ik heb zo de indruk dat ze dat erg op prijs stellen.” Typisch Thomas. Puur understatement.
Meer inlichtingen over het Skigebiet Mayrhofen vinden jullie op www.visittirol.nl