Moeilijk te geloven maar toch waar: 10 bijzonderheden in Tirol
De prachtige Lottensee! (Foto: Martin Ritzer/Region Seefeld) ©
1. Een Tirools dorp, dat enkel vanuit Duitsland te bereiken is
Jungholz is een Tiroolse gemeente, die in Beieren (Duitsland) ligt. Je kunt Jungholz alleen bereiken vanuit Duitsland. Om vanuit de rest van Tirol naar Jungholz te komen, kun je ook over de 1.636 meter hoge berg, de Sorgschrofen, wandelen. En om de verwarring totaal te maken, heeft Jungholz met zijn 300 inwoners en 700 bedden ook nog eens twee postcodes: een Oostenrijkse en een Duitse.
Een stukje Tirol in Beieren, de enclave Jungholz. (Foto: Tourismusverband Tannheimer Tal/Achim Meurer) ©
2. Een kerkhof, waar je buikschuddend staat te lachen
Normaal gezien is een kerkhof een treurig oord, maar er bestaat ook een kerkhof in Tirol waar je niets anders kan dan hardop lachen. En dat is niet zo opmerkelijk: in Kramsach vind je op het Museumsfriedhof grappige en enigszins opmerkelijke grafinscripties. Dat mag dan oneerbiedig klinken, dat is het niet. Vroeger werd vaak geprobeerd om mensen te troosten met grove uitspraken over een tragisch verlies. De grafinscripties en spreuken onthullen op een ludieke manier veel details over de gestorven mensen (die ze misschien toch liever in hun graf hadden meegenomen).
Ze dronk graag een glaasje te veel. Zij zwijgt intussen, maar haar graf niet. (Foto: Museumsfriedhof) ©
3. Een tempel, die uit Tiroolse steen werd gebouwd
Langs de oever van de Hundstalsee, een klein bergmeer bij de Inzinger Alm, hebben Heinz Reindl en Robert Tribus een tempel uit omliggende stenen gebouwd, zonder één of ander bindmiddel. De tempel is opgedragen aan Apollo, de God van de kunst uit de Griekse mythologie. De bouw van de tempel was illegaal en duurde in totaal 22 jaar. Intussen is het als kunstwerk erkend en zal de tempel mogen blijven staan. Het is een geliefde plek voor bedevaartgangers van overal ter wereld.
De tempel van Apollo bij de Hundstalsee – een bijzondere plek in Tirol. (Foto: Heinz Triendl) ©
4. Een muis, die op de Großglockner woont
Onlangs werd op de top van Großglockner op 3.798 meter hoogte een muis ontdekt – op internet vind je zelfs een bewijsvideo. Omdat de muis meermaals werd gespot, vermoedt men dat de muis op de top woont. In de Alpen werd deze soort muis tot nu toe nog nooit gevonden op zulke hoogte. Theoretisch is het natuurlijk mogelijk. Sneeuwmuizen kunnen op een hoogte van maximaal 4.000 meter overleven. Daarbovenop hebben ze een levensverwachting van 18 maanden, dus is het mogelijk dat de „Glockner-muis“ intussen gestorven is. Of de Glockner-muis nakomelingen heeft, is (nog) niet bekend.
Waar is ze toch, de Glockner-Maus? (Foto: Tirol Werbung/Jens Schwarz) ©
5. Een garnaal, die in Tirol wordt gekweekt
De Tiroolse keuken is best lekker en omvat een breed palet aan lekkernijen. Dat de garnaal daar deel van uitmaakte – wist ik niet. De Tiroolse Alpengarnaal, die in Hall in Tirol wordt gekweekt, is een ware delicatesse. Zonder chemische toevoegingen of antibiotica en alleen met behulp van hoogwaardige zeezout groeien die Alpengarnalen als kool in het Tiroolse bergwater. Wie had dat verwacht?!
Bijna niet te geloven maar toch is het waar: deze garnalen zijn door-en-door Tirools. (Foto: Alpengarnelen) ©
6. Huizen, die half in een berg werden gebouwd
Ben je op weg naar de Rosengartenschlucht in Imst, dan rij je langs een paar bizarre huizen. Waarschijnlijk wegens ruimtegebrek werden de huizen hier deels in een steile bergwand gebouwd. Sommige hebben zelfs ondergrondse ruimtes. Het "Imster Bergl", zoals deze huizen ook genoemd worden, zijn heel bijzonder.
De „Bergl-Häuser“ in Imst. (Foto: Tirol Werbung/Bernhard Aichner) ©
7. Een luchthaven, waarop niet iedereen mag landen
Tenminste niet als piloot van een vliegtuig. Wil je landen op de luchthaven van Innsbruck dan heb je een extra opleiding nodig. Omwille van de bijzondere topografie in Tirol en de vaak zeer sterke föhn (warme, droge wind) is het landen en starten vanop deze luchthaven een moeilijk iets.
Wie als piloot in Innsbruck wil landen, moet extra cursussen volgen. (Foto: Tirol Werbung/Angela Fuchs) ©
8. Een meer, dat komt en gaat, wanneer het wil
Zwemmen in de Lottensee is een rariteit. Dit bergmeer bij Seefeld komt en gaat, zoals het meer het betaamt. Het meer bestaat uit ondergronds smeltwater. Vermoed wordt dat de sneeuwhoeveelheden ermee te maken hebben, of het meer zichtbaar is tijdens de lente of niet. Bewezen werd tot nu toe nog niets. Misschien is het meer gewoon humeurig.
De prachtige Lottensee! (Foto: Martin Ritzer/Region Seefeld) ©
9. Een boottocht op een ongewone plek
De Tiroler Walter Gfader heeft een buitengewone hobby: hij drijft graag in een rubberbootje op Tiroolse bergmeren. Tijdens de beklimming van een berg, kijken alle wandelaars Walter raar aan omwille van de reusachtige rugzak, die hij draagt. Als hij bij een bergmeer aankomt, pompt hij zijn bootje op en staan de meeste wandelaars met de mond vol tanden.
Kortom: als jullie de volgende keer iets bizars op een Tirools bergmeer zien drijven, maak je dus geen zorgen. Het zijn geen aliens, die bij ons geland zijn. Het is gewoon Walter, die een beetje een ietwat andere hobby heeft.
Met een rubberboot in een 2.792 meter hooggelegen bergmeer? Ja, daarvan houdt Walter enorm. (Foto: Walter Gfader) ©
10. Graaf Dracula, die in het Schloss Ambras woont
Aartsbisschop Ferdinand II verzamelde in de 16de eeuw schilderijen van excentrieke mensen. En zo komt het dan ook dat het enige, nog bestaande schilderij van de koning van Walachije, Vlad Tepes, ook bekend als Graaf Dracula, niet in Roemenië te vinden is, maar in Innsbruck. Graaf Dracula was een Roemeense heerser, die misdadigers en vijanden bestrafte door ze te spietsen. Het beeld van Vlad Tepes als een vampier, ontstond in de literatuur in de 19de eeuw.
Sinds 400 jaar is het portret in het bezit van Schloss Ambras (dat overigens het oudste museum ter wereld is) en wordt in de Kunst- en Wonderkamer tentoongesteld.
Vlad III. Tepes („Pfähler“), 1430-1477. Het portret is in het Schloss Ambras in Tirol tentoongesteld. (Foto: KHM Museumsverband) ©