Contact
Hofkirche
Universitätsstraße 2
6020 Innsbruck
+43 512 / 59 48 95 10
volkskunstmuseum@tiroler-landesmuseen.at
Het is een beetje griezelig als je 28 donkere, meer dan levensgrote bronzen figuren passeert op weg naar de graftombe van keizer Maximiliaan in de Hofkirche. Maar houd moed: een bezoek aan deze prachtige kerk met zijn vele schatten is de moeite waard.
28 zwarte mannen houden de wacht in de Keizerlijke Hofkerk en daarom noemen de inwoners van Innsbruck het de "Zwarte Mannenkerk". De levensgrote bronzen figuren bewaken echter niet de kerk, maar het graf van keizer Maximiliaan I binnenin. Vreemd: acht van de "zwarte mannen" zijn vrouwen en de sarcofaag van de keizer is leeg. Maar ze zijn vakkundig gemaakt en mooi om naar te kijken.
Hoogtepunten en helden
Maximiliaan ligt eigenlijk begraven in Wiener Neustadt. De kerkmuren en funderingen daar waren echter niet stabiel genoeg om het gewicht van zijn liefdevol gedetailleerde metgezellen te dragen. Hij had de bouw ervan voor zijn dood minutieus gepland. Toch duurde het nog drie decennia na zijn dood voordat ze voltooid waren. Maar wie zou de keizer post mortem bewaken? De prins koos daarvoor heldhaftige en deugdzame voorouders en figuren. Onder hen waren zijn twee vrouwen, Maria van Bourgondië en Maria Sforza. Net als de Tiroolse aartshertog Sigmund, koning Ferdinand van Portugal en zelfs de legendarische koning Arthur.
Rustplaats van de vrijheidsstrijders
De keizerlijke graftombe bevindt zich in het midden van de kerk. De kerk herbergt ook legendarische lokale helden zoals de vrijheidsstrijder Andreas Hofer. In 1809 leidde hij duizenden dappere Tirolers op de Bergisel tegen de superieure troepen van Napoleon. En werd hiervoor geëxecuteerd in Mantua. In Innsbruck wordt hij echter nog steeds als held geëerd. Overigens is de Hofkirche ook de rustplaats van zijn strijdmakkers Josef Speckbacher, Joachim Haspinger en Kajetan Sweth.
Bezoekers van de Hofkirche mogen de Zilveren Kapel niet missen. Twee andere beroemde inwoners van Innsbruck liggen hier begraven: Aartshertog Ferdinand II en zijn vrouw Philippine Welser. Zij was tijdens haar leven een plaatselijke superster: hartenkoningin, kruidenexpert, badende zeemeermin en door boze tongen zelfs beschuldigd van hekserij. Een prachtig zilveren altaar met een Madonna van hofarchitect Giovanni Lucchese domineert de ruimte naast een ander bijzonder kenmerk: een orgel waarvan de pijpen volledig van hout zijn.
Orgels en koor
Orgelfans komen aan hun trekken in de Hofkirche, want er staan ook twee orgels in de hoofdzaal. Het ene is het bijna 500 jaar oude zwaluwnestorgel van Jörg Ebert. Het is het grootste en best bewaarde renaissanceorgel in Oostenrijk. Op de galerij staat een recenter orgel, rond 1900 gebouwd door Hans Mauracher.
Hofkirche
Universitätsstraße 2
6020 Innsbruck
+43 512 / 59 48 95 10
volkskunstmuseum@tiroler-landesmuseen.at